Mihin selän kinesioteippaus perustuu?

post thumb
by Arttu/ on 13 Jan 2022

Mihin selän kinesioteippaus perustuu?

Selän kinesioteippaus, kuten mikä tahansa kinesioteippaus, perustuu siihen, että sillä stimuloidaan tuntoaistia. Koska teippi on joustavaa, sillä pyritään vaikuttamaan pehmytkudoksen asentoon ihon alla. Teippiin pyritään samaan eriasteisia jännityksiä, jolloin kudokselle tulee enemmän liikkumatilaa. Sillä voidaan esimerkiksi nostaa ihoa. Koska sekä teippi että kudokset ovat elastisia, teippauksella voidaan hyödyntää näitä molempia. Teippaustekniikoitakin on erilaisia ja niitä voidaan yhdistellä, että saadaan paras mahdollinen apu. Selän kinesioteippausta käytetään ohjaamaan liikettä tai lieventämään kipua.

Millaisiin kiputiloihin selän kinesioteippaus sopii?

Kinesioteippauksesta ei välttämättä ole apua kaikkiin selän ongelmiin, mutta apua siitä on varsinkin äkillisestä venähdyksestä ja siitä johtuvan lihasjännityksen hoidossa. Se auttaa myös SI-nivelen tai alaselän kivuissa. Teippausta tehdessä on tärkeintä se, että se tehdään oikeaoppisesti. Siksi ensimmäinen kerta on aina hyvä tehdä ammattilaisen avulla. Fysioterapeutti tietää, mitä teippaustekniikoita on hyvä hyödyntää. Ongelmasta riippuen, teippaus ei välttämättä ole aina ainoa hoito. Teippauksen voi myös tehdä itse, tosin selkää on hiukan hankala teipata, mutta siihen voi käyttää myös kaveria apuna. Jos fysioterapeutti antaa hyvät ohjeet, se onnistuu pienen harjoittelun jälkeen hyvin. Hierontapalvelut tuokin paljon apua kinesioteippuksella, mutta samalla voidaan tutkia ja arvioida, tarvitseeko selkä muutakin hoitoa. Yleensä selän kuntoutuksessa kinesiosta on paljon apua, mutta teholtaan se vastaa kylmä- tai lämpöhoitoa.

Tukea ja helpotusta kipuihin

Sen lisäksi, että teippaus tuo helpotusta kipuihin, sillä voi myös korjata ryhtiä. Esimerkiksi istumatyöntekijöillä on usein ongelmia hartioissa, niin teippauksella saadaan ryhtiä ikään kuin takaisin henkariin. Teippauksen jälkeen tuntu hartioissa on sellainen, että aivan kuin niitä jokin kannattelisi. Olo tuntuu hyvinkin kevyeltä ja ryhti paremmalta. Selän pinnetilassa hoito auttaa pahimman yli, vaikka pohjimmainen syy pitää ehdottomasti tutkia sekä hoitaa pois.